Nog drie ritten overleven, en dan is Steven Kruijswijk de winnaar van de Giro d’Italia. Het zou Kruijswijk 115.668 euro opleveren – klein bier in vergelijking met de bedragen die omgaan in voetbal of tennis. Maar Kruijswijk kan wel een verbeterd contract verwachten.

Precies drie minuten is de voorsprong van roze trui-drager Steven Kruijswijk op zijn naaste concurrent, Esteban Chaves. Met nog drie ritten te gaan, is Kruijswijk torenhoog favoriet om de Ronde van Italië op zijn naam te schrijven.

overall standing giro

Als Kruijswijk de twee zware bergetappes zonder al te veel schade weet door te komen, harkt hij 115.668 euro binnen, schreef Z24 eerder al. Peanuts in vergelijking met een overwinning in de Tour de France: Chris Froome streek afgelopen jaar 450.000 euro op toen hij ’s werelds grootste wielerronde op zijn naam schreef.

Maar ook dat zijn kleine bedragen in vergelijking met andere sporten. Neem tennistoernooi Roland Garros, dat afgelopen week van start ging. De winnaar van het enkelspel krijgt 1,8 miljoen euro. En Novak Djokovic kreeg vorig jaar zelfs 3,3 miljoen euro toen hij de US Open op zijn naam schreef.

Wielrenners delen prijzengeld

Er is wel een groot verschil tussen tennis en wielrennen: Djokovic verdient de kost met prijzengeld en moet daarvan ook zijn trainer en verzorger betalen. Kruijswijk krijgt ook een salaris van de ploeg, die ook de entourage regelt. Voor wielrenners is het prijzengeld dus vooral een mooie bonus.

Hoe dan ook, de kleine 116 duizend euro die Kruijswijk eventueel wint, wordt niet direct op de bankrekening van de Brabander gestort. Het is in de wielerwereld een goed gebruik om de prijzenpot die in een ronde wordt gewonnen te verdelen over de hele ploeg.

Zijn acht ploegmaats houden hem namelijk waar mogelijk uit de wind en zorgen dat hij in een goede positie aan een klim begint. En dan zijn er ook nog de ploegleiders, mecaniciens, chauffeurs en verzorgers die ook meedelen.

Elk team heeft zo zijn eigen verdeelformule, maar het is gebruikelijk dat de renners het grootste deel van de taart krijgen. Volgens de Belgische sporteconoom Daam van Reeth gaat ongeveer 90 procent naar de renners, en mag de rest van de ploeg de overige 10 procent verdelen, zo schrijft hij in zijn boek The Economics of Professional Road Cycling.

In de prijzenpot zit, als Kruijswijk inderdaad wint, naast de kleine 116 duizend euro ook 11.010 euro omdat ploegmaat Primoz Roglic een tijdrit won. Roglic en Kruijswijk werden daarnaast bij elkaar drie keer tweede, wat ook nog 16.524 euro oplevert. In totaal gaat het dus om zo'n 143 duizend euro. Dat zou betekenen dat Kruijswijk en zijn teamgenoten elk ruim 14.000 euro krijgen.

Een klein bedrag voor Kruijswijk: hij kan rekenen op veel meer sponsorinkomsten en een verbeterd contract. Een goede kans dat Kruijswijk daarom afziet van zijn deel van de prijzenpot, als extra bedankje aan zijn ploegmakkers.

Froome verdient 3,9 miljoen

Hoeveel Kruijswijk in harde euro's overhoudt aan zijn eventuele overwinning, is onduidelijk: in de wielrennerij wordt niet graag over geld gesproken. Sky Sports bracht in december in kaart hoeveel wielrenners eigenlijk verdienen. Dat kon alleen op basis van zaakwaarnemers die anoniem wel wat tipjes van de sluier wilden oplichten.

De echte toppers in het peloton kunnen jaarlijks miljoenen op hun bankrekening bijschrijven. Het gaat dan om het salaris dat een renner van de ploeg krijgt; sponsorcontracten zijn niet meegenomen. Froome, die de Tour de France twee keer won, zou zo'n 3,9 miljoen euro per jaar verdienen. Contador - hij schreef alle grote rondes (van Frankrijk, Italië en Spanje) zeker twee keer op zijn naam - verdient ongeveer hetzelfde. Het salaris van Vincenzo Nibali, die alle grote rondes één keer won, zou iets hoger dan 3 miljoen euro zijn.

Ter vergelijking: Lionel Messi krijgt bij zijn club FC Barcelona een salaris van 36 miljoen euro, waar de premies nog bovenop komen. En Real Madrid keert jaarlijks 32 miljoen euro uit aan Cristiano Ronaldo, blijkt uit berekeningen van het magazine France Football.

Kruijswijk zal bovendien niet direct in de hoogste categorie terechtkomen: de Tour de France is een aanzienlijk grotere wedstrijd dan de Giro. Een doorsnee winnaar van de Giro kan een salaris van zo'n 2,3 miljoen euro verwachten, zo stelt een van de zaakwaarnemers waarmee Sky Sports sprak.

Klein budget Lotto NL-Jumbo

Het is de vraag of zijn ploeg dat wel kan betalen: in de tijd dat de Rabobank nog sponsor was, hoorde de ploeg bij de teams met de ruimste budgetten in het peloton. De deal met Lotto NL-Jumbo is minder lucratief: het budget is zo'n 8 miljoen euro, tegenover 12 miljoen euro in de laatste jaren onder Rabobank.

Kruijswijk zou dus weleens kunnen overstappen naar een andere ploeg met diepere zakken. Zijn contract bij Lotto NL-Jumbo loopt aan het eind van dit seizoen af.

Kruijswijk en de ploeg hebben afgesproken na de Giro te gaan praten over een nieuw contract. Maar toen had de ploeg er vast nog niet op gerekend dat hij de ronde wel eens zou kunnen gaan winnen. Lotto NL-Jumbo zal met een goed bod moeten komen om Kruijswijk in de ploeg te houden, weet ook ploegdirecteur Richard Plugge. "We gaan er alles aan doen om hem te houden", aldus Plugge tegen de NOS.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl